Til forsiden      

Det nye Testamente

Jeg har interesseret mig for Det nye Testamente (NT) lige så længe, jeg kan huske.
Det nye testamente handler vel egentlig kun om Jesus og menneskers forhold til ham.
Det blev der nu ikke noget af. Han blev sigtet og dømt for at anstifte uro og henrettet. Og alle hans venner svigtede ham. Ingen ville kendes ved ham. Efterhånden blev han opfattet som Guds salvede (Kristus) og til sidst som Gud selv.
I forbindelse med mit teologiske studium (1959-69) blev jeg snart klar over, at jeg skulle have NT som speciale. Jesus blev født af jævne forældre. Hvad der fortælles om hans fødsel og opvækst har næppe meget med virkeligheden at gøre. Efter hans død gik der rygter om, at han var opstået. Men ingen ville tro på det - før de selv havde set ham. Det var der nu efterhånden mange der havde. Paulus opregner over 500 brødre (+ søstre ?) . På den måde kunne man måske sige, at Guds rige vandt indpas ad bagdøren. Men altså på en helt anden måde, end Jesus havde regnet med.
Da jeg aftalte speciale om Gudsriget i NT med professor Johs. Munk, sagde han, at jeg skulle finde ud af, hvem Jesus var. Det har jeg brugt resten af mit liv til. Som voksen blev han snart kendt for at kunne gøre folk raske. Han blev også kendt for at fortælle om Gud og Guds planer med menneskene. Guds rige kaldte han det - det at Gud snart ville tage magten på jorden, som han har den i himlen. Sidst af alle blev han set af Paulus selv (se 1.Kor 15,1-11). Og efter ham af mange andre i tidens løb.